The Future Tree (Dutch)

De “Future Tree”

 

In vele regio’s op onze planeet is het al onmogelijk om nog een boom te laten groeien. Zo kwam Verheggen op het idee om een boom te ontwerpen, die zijn eigen water en koelte zelfstandig opwekt. Een symbiose tussen natuur en technologie.

Door de weerkaatsing van de zon is het aan de grond het warmst. Bomen kunnen daar veel last van hebben, maar denk ook aan verdamping. In het Future Tree concept is daar een oplossing voor gevonden door de natuurlijke bomen in de lucht te laten groeien.

Met het door kunstproject SunGlacier ontwikkelde concept van de groeiende waterval wordt water gewonnen uit de hete en droge buitenlucht. Het restproduct: koude, wordt in dit concept ook optimaal gebruikt, maar nu ook voor verkoeling. De koude uitblaaslucht wordt normaal gebruikt om de technologie efficiënter te laten werken, maar kan in periodes ook gebruikt worden voor een ander belangrijk doel van een boom: koelte.

Het systeem wordt aangesloten op zonne-energie – zonder grote accu’s. Als er bewolking is, is er minder koelte en water nodig. Als de zon fel schijnt, is die behoefte groter, waar de boom met zijn technologie ook direct op zal reageren. De Future Tree is een compleet uitgewerkt project: alle technologie, berekeningen en 3d tekeningen zijn klaar en kunnen toekomstig direct worden omgezet in een werkende sculptuur.

De achtergrond van dit project

De wereld is in snel tempo aan het veranderen. Droogte en Temperatuurstijging teisteren onze planeet meer en meer.

Kunstenaar/Uitvinder Ap Verheggen introduceerde het concept van “embrace your enemy”: als er omstandigheden veranderen, probeer deze dan in je voordeel te gebruiken. Warme lucht bevat veel meer water dan koude lucht en op plekken waar het warm is, schijnt ook vaak de zon. Zo kwam hij op het idee om water uit de lucht te gaan winnen, met behulp van zonne-energie.

Het water in de lucht (waterdamp) kan je condenseren en zo winnen. Vergelijk het met de druppeltjes water die ontstaan op een koud blikje frisdrank op een mooie zomerdag.

Na uitvoerige testen in Mali komt Verheggen erachter dat bestaande ontvochtiging-technologie niet meer werkt bij hoge temperaturen en gortdroge lucht. Zijn blikje bleef droog…. Vandaar dat hij zelf aan de slag is gegaan. Om het project te laten slagen zou er een nieuwe technologie moeten worden uitgevonden. Verheggen, samen met zijn vriend Peter van Geloven, hebben na vele jaren research een nieuwe en gepatenteerde condensatie technologie uitgevonden die zelfs efficiënt werkt in de meest extreme klimaten op onze planeet.

Het nieuwe condensatie principe is gebaseerd op koud vallend water, waar lucht doorheen wordt geblazen. De waterdamp is de lucht condenseert tegen de koude waterdruppels die hierdoor in volume toenemen: The Growing Waterfall. Het totale volume van water neemt tijdens de val dus toe.

Om zoveel mensen te bereiken met zijn uitvindingen heeft Verheggen tussentijds steeds “kunstwerkjes” gebouwd om te laten zien dat er oplossingen zijn voor onze meest urgente problemen. Met kunst kan je meer mensen bereiken dan met een gecompliceerd technisch verhaal.

Een van de eerste modellen, de DC02, heeft een plaats veroverd in Museum One Planet in Den Haag. Andere modellen, waaronder een complete off-grid akker met graan, zijn tijdelijk in een tentoonstelling aan het publiek getoond. De afgelopen jaren zijn al vele projecten de revue gepasseerd met vorig jaar een voorlopig hoogtepunt: De Dubai World Expo. Verheggen liet het dagelijks regenen in het Nederlandse paviljoen. Met zijn nieuwste apparaat, verpakt in een klein formaat container die op het dak stond, maakte hij dagelijks gemiddeld 1200 liter schoon en ijskoud water. Dit werd gewonnen uit de droge en extreem hete buitenlucht. De technologie werd aangedreven door zonnepanelen die op het dak gemonteerd waren.

Zijn projecten genieten al vele jaren over de hele wereld bekendheid en zijn uitgebreid in alle mogelijke media aan bod gekomen: tot 2 maal toe een artikel in The New York Times, gefilmd door Bloomberg, CNN en vele andere TV zenders, maar in Nederland is hij ook geen onbekende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *